Juhlavuosi tehdään yhdessä

| Kymenlaakson Ihme | Blogi

Kymenlaakson ihme – metsäteollisuutta 150 vuotta on tapahtumakokonaisuus, joka luodaan yhdessä. Kymenlaakson ihmeen tarkoitus on tuoda esiin metsäteollisuuden vaikutuksia ja alueen kulttuuriperintöä sekä vahvistaa Kymenlaakson näkyvyyttä ja sisäistä identiteettiä. 

Juhlavuosi on rakentunut ja rakentuu verkostoyhteistyönä. Muutama vuosi sitten erään kulttuurimatkailuhankkeen jälkimainingeissa todettiin, että monella seudun tehtaalla on tulossa merkkivuosi.  Kymenlaakson metsäteollisuusverkostossa on mukana kuntatoimijoita, yrityksiä, kulttuurilaitoksia ja järjestötoimiota. Verkostoa ja juhlavuoden kokonaisuutta koordinoi Xamk. Avoimeen verkostoon voi liittyä mukaan. Tälle Kymenlaakson liiton tarjoamalle verkkosivulle kootaan juhlavuoden ohjelmisto ja aineistoa teemaan liittyen. 

Halusimme juhlavuodelle kuvaavan, huomiota herättävän ja mieleen painuvan nimen. Ei aivan helppo homma. Metsäteollisuus valikoitui nimeen kattamaan paperin, pahvin ja sellun ym. teollisen puunjalostuksen ja viittaamaan teolliseen aikakauteen.  

Metsäteollisuus on nimittäin vain yksi osa koko moninaista metsäalaa. Metsäala viittaa laajasti metsään liittyviin elinkeinoihin metsien kasvatuksesta luontomatkailuun. Metsäteollisuus muodostaa metsätalouden kanssa metsäsektorin. Metsätalous taas tarkoittaa metsänhoitoa, puun kasvatusta, korjuuta ja myyntiä. (Metsäala Suomessa - Forest.fi.) 

Kymenlaakson paperitehtaat eivät olleet Suomen ensimmäisiä ja Kymenlaakso mainitaan jo pääotsikossa, on alaotsikko muodossa metsäteollisuutta 150 vuotta. 

Lisäksi halusimme asiaan holistisemman lähestymistavan. Kymenlaakson ihme kuvaa suurta temaattista kokonaisuutta ja pitkää, yhä jatkuvaa prosessia. Se kuvaa myös asennetta, että on aika nostaa Kymenlaakso maailmankartalle! Toivomme, että tämän vuoden jälkeen sekä tunnetaan Kymenlaakson ihme että pidetään sitä yllä – brändinä ja verkostoyhteistyön muodossa yhteisöllisyyden ja alueen vetovoiman vahvistamiseksi. 

Juhlavuoden visuaalisen ilmeen on suunnitellut opinnäytetyönään Xamkin opiskelija Pilvi Veijanen. Hän on onnistunut upeasti sisällyttämään kuvitukseen aiheen moninaisuuden ja vastaamaan verkoston toimeksiantoon.  


Jaa tämä artikkeli
www.kymenlaaksonihme.fi

Kymenlaakson metsäteollisuus täyttää 150 vuotta vuonna 2022. Kymijoen varrelle syntynyt metsäteollisuus muovasi Kymenlaakson ja auttoi nostaman koko Suomen vaurauteen ja maailman tietoisuuteen. Merkkivuotta on syytä juhlistaa koko valtakunnan voimin!

© 2022 kymenlaaksonihme.fi. Oikeudet muutoksiin pidetään.

L Kotka

L Kouvola

L Liitto

L Xamk