Kymenlaakson liiton tervehdys

| Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu | Blogi

Hyvät juhlavieraat,

Tuon tervehdyksen teille Kymenlaakson liitosta. Kysyin maakuntajohtaja Jaakko Mikkolalta mitä hän haluaisi teille kerrottavan tässä Kymenlaakson metsäteollisuuden 150 v. juhlavuoden avajaistilaisuudessa, niin hän vastasi näin:

”Voit korostaa metsäteollisuuden olleen perinteisesti logistiikkamaakunnan teollisen toiminnan perustana. Logistiikkamaakunta-termi liittyy rautateiden ja sataman yhteistoimintaan ja koko Suomen viennin veturina toimimiseen. Suomi on elänyt metsästä, joka meillä on ollut se vihreä kulta. – Uskomme tulevaisuudessakin metsäteollisuuden uusiutumiskyvyn, uusien innovaatioiden, olevan teollisen toimintamme keskiössä.”

Kuten Jaakko Mikkola totesi, Suomi on aina elänyt metsistään. Metsä on ollut meille niin suojan ja ravinnon lähde, kuin antanut rakennusmateriaalit, riistan ja marjat. Se tarjoaa meille myös sellua – arvokasta raaka-ainetta, joka on tuonut Suomelle vaurautta. Sen käyttömahdollisuudet ovat moninaiset, joista mainittakoon muutama esimerkki. Alan yritykset ja oppilaitokset ovat valmistaneet yhdessä auton, jossa käytettiin lämpömuovattavaa biokomposiittia, joka sisälsi sellukuitu- ja kestomuoviseosta. Lisäksi uusissa tutkimuksissa on todistettu, että auton teräsosat voidaan korvata puusta saatavalla ligniinillä. Puun käytön mahdollisuudet ovat lukemattomat, mitä potentiaalia onkaan esimerkiksi puuvillan korvaamisessa puupohjaisilla tekstiilikuiduilla. Tästäkin on jo konkreettia kokeiluja yritysten ja oppilaitosten yhteistyössä. Tulevaisuudessa täytyykin pystyä valmistamaan uusiutuvia tuotteita ja vastaamaan kestävän tulevaisuuden vaatimuksiin ja näkökulmiin. Metsäalalla on tähän loistavat mahdollisuudet.


Näkisinkin, että metsiemme merkitys on kasvamassa. Alan teollisuus on säilyttänyt asemansa Suomen ja Kymenlaakson taloudessa, ja metsistämme syntyvä arvonlisä rakentaa talouttamme myös pitkälle tulevaisuuteen. Metsäteollisuus on vaihtanut asemaansa monta kertaa ja se vaihtaa jälleen. Suomi on biotalouden edelläkävijä ja meillä on siitä tietoa kenties enemmän kuin muilla. Oman osansa tuo metsiemme asema ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa – metsämaa on Suomen hiilitaseen merkittävin nielu. Pitäkäämme siis metsäteollisuutta arvossaan sekä rullaamassa seuraavatkin 150 vuotta – se on Kymenlaakson menestyksen tukijalka!
Eläköön metsäteollisuus ja eläköön Kymenlaakso! Eläköön Kymenlaakson metsäteollisuus!

Mia Hämäläinen, Aluekehitysasiantuntija, Kymenlaakson liitto
Puhe juhlavuoden avaustilaisuudesta verkostolle Kouvolan taidemuseo Poikilossa huhtikuussa 2022

Kuva: Kuvaaja Roine Piirainen, kuviasuomesta.fi


Jaa tämä artikkeli
www.kymenlaaksonihme.fi

Kymenlaakson metsäteollisuus täyttää 150 vuotta vuonna 2022. Kymijoen varrelle syntynyt metsäteollisuus muovasi Kymenlaakson ja auttoi nostaman koko Suomen vaurauteen ja maailman tietoisuuteen. Merkkivuotta on syytä juhlistaa koko valtakunnan voimin!

© 2022 kymenlaaksonihme.fi. Oikeudet muutoksiin pidetään.

L Kotka

L Kouvola

L Liitto

L Xamk