"Haluamme juhlia juhlavuottamme yhdessä"

| Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu | Blogi

Kymenlaakson ihme -juhlavuoden verkoston haastatteluja, osa 2: Matti Lielahti.

Matti Lielahti, Stora Enson Anjalan Paperitehtaan johtaja, mitä juhlavuosi merkitsee organisaatiollenne?

Stora Enson Anjalankosken Tehtaat juhlivat tänä vuonna 150-vuotisjuhlavuottaan. Juhlimme samalla myös Stora Enson 150 vuotta Suomessa. Puolitoista vuosisataa on suuri ylpeydenaihe meille kaikille. Se kertoo, kuinka liikeideamme jalostaa puuta kantaa tänä päivänäkin, ja kuinka olemme onnistuneet uusiutumaan yhteiskunnan ja globaalin kysynnän muutosten myötä. Olemme valmiita seuraavaan 150 vuoteen!

Miten osallistutte juhlavuoteen?

Juhlimme 150-vuotista historiaamme monin tavoin. Aloitimme juhlavuotemme julkaisemalla tehtaiden historiasta kertovan historiikin nimeltä ”Tehtaan ääniä”. Tehtaasta ja sen ympärille muodostuneesta yhteisöstä kertovan kirjan on kirjoittanut kirjailija Leena-Kaisa Laakso.

Tehtaat ovat vaikuttaneet suuresti lähiympäristönsä kehitykseen ja muotoutumiseen historian saatossa. Ne ovat olleet kiinteä osa lähiyhteisön ja ihmisten elämää. Siksi myös haluamme juhlia juhlavuottamme yhdessä. Olemme juhlistaneet juhlavuotta lahjoittamalla 150 kartonkitaloa lähialueen päiväkoteihin, asentamalla 150 linnunpönttöä ja istuttamalla lohenpoikasia Kymijokeen. Lisäksi olemme juuri maalauttaneet Inkeroisten Kartonkitehtaan ohitse kulkevalle kevyenliikenteenväylälle juhlavuodesta kertovan katuteoksen, joka muodostuu tien pintaan maalatuista tehtaaseen liittyvistä sanoista. Lähiaikoina teoksen viereen asennetaan myös historiakuvia tehtaasta ohikulkijoiden iloksi. Syyskuun lopussa avaamme tehtaidemme portit ja vietämme avoimia ovia. Ja tottakai juhlimme vuoden aikana myös oman henkilöstömme voimin.

Mitä juhlavuoden verkosto merkitsee?

Kun kuulimme verkostosta, tiesimme heti että haluamme lähteä siihen mukaan. Verkoston tekemä työ täydentää oivallisesti omaa 150-vuotisjuhlintaamme. Metsäteollisuuden menestys ja pitkä historia Kymenlaaksossa ei ole vain yhden toimijan ansiota, vaan se on monen toimijan tekemän työn summa. Eikä menestys pääty tähän, se jatkuu. Valmistamme uusiutuvia ja kierrätettäviä tuotteita puusta, joka kasvaa takaisin. Samalla olemme osa ratkaisua ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.

Miten organisaationne sijoittuu Metsäteollisuuden 150 vuotiseen tarinaan?

Inkeroisissa sijaitsevien tehtaiden tarina alkaa vuodesta 1872, jolloin Carl August Standertskjöld perusti Ankkapurhan kosken äärelle puuhiomon, vapriikan. Nykyisin Anjalankosken tehtaat muodostuvat kahdesta tuotantolaitoksesta: Anjalan Paperitehtaasta ja Inkeroisten Kartonkitehtaasta. Historiamme alku sijoittuu siis Kymenlaakson metsäteollisuuden syntymävaiheille. Samalla paikalla, minne puuhiomo aikoinaan perustettiin, vanhassa kartonkitehtaassa, toimii nykyisin Ankkapurhan teollisuusmuseo. Se esittelee henkilökunnan työ- ja elämänoloja sekä teollisuuden kehitystä 150 vuoden ajalta ja antaa parhaan mahdollisen katsauksen tehtaidemme historiaan. Suosittelen lämpimästi vierailua museossa.

Mikä on Kymenlaakson metsäteollisuuden menestyksen salaisuus?

Kymenlaakson metsäteollisuuden salaisuus ovat ammattitaito, innovatiivisuus, sopeutumiskyky muutokseen ja Kymijoki sekä tietysti ympäröivät metsävarat. Kymenlaaksossa on vahvat metsäteollisuuden perinteet ja sukupolvien aikana kertynyt vankka ammattitaito ja osaaminen. Metsäteollisuudella on niin vahva rooli ja perinteet Kymenlaaksossa, että sen voisi lähestulkoon sanoa kulkevan jopa geeneissä. Toinen menestystekijä on innovatiivisuus ja sopeutumiskyky. Tehtaat ovat aina joutuneet muuttumaan ja mukautumaan historian käänteiden myötä, niin myös meillä Anjalankosken tehtailla. Alueella on kehitetty niin uusia tuotteita, työtapoja kuin omaksuttu uutta teknologiaa. Kymijoen merkitystä metsäteollisuuden menestykselle ei voi sivuuttaa. Se on tuonut niin energiaa kuin kuljetusreitin tuotteille ja raaka-aineelle. Vuolaasti virtaavan joen olemassaolo on määritellyt alueen kehitystä paljon. Kymenlaakson metsävarat ovat olleet menestyksemme perusta ja se on myös tulevaisuutemme. Puu tehtaillemme tulee pääasiassa yksityisiltä metsänomistajilta, jotka yhdessä puunhankintamme asiantuntijoiden kanssa varmistavat metsän jatkuvan kasvun ja puun riittävyyden myös tuleville sukupolville.

Kuvaile Kymenlaaksoa 5 sanalla!

Osaava, kehittyvä, tavoitettava, monipuolinen ja metsäinen.

Millainen Kymenlaakso on tulevaisuudessa?

Näen Kymenlaakson kehittyvänä alueena, etelän kasvukeskusten kupeessa. Toivon, että Kymenlaakso nojaa vastaisuudessakin omiin vahvuuksiinsa ja historiaansa – eli metsätalouteen ja sen osaamiseen.

 

Stora Enson Anjalan Paperitehtaan johtaja Matti Lielahden sähköpostihaastattelu 23.6.2022. (Laura Lehtinen, TKI-asiantuntija, Luovien alojen tutkimusyksikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu).


Jaa tämä artikkeli
www.kymenlaaksonihme.fi

Kymenlaakson metsäteollisuus täyttää 150 vuotta vuonna 2022. Kymijoen varrelle syntynyt metsäteollisuus muovasi Kymenlaakson ja auttoi nostaman koko Suomen vaurauteen ja maailman tietoisuuteen. Merkkivuotta on syytä juhlistaa koko valtakunnan voimin!

© 2022 kymenlaaksonihme.fi. Oikeudet muutoksiin pidetään.

L Kotka

L Kouvola

L Liitto

L Xamk