Kotkan satama syntyi metsäteollisuuden tarpeisiin

| Blogi

Kirjoittanut Petra Kuitunen, markkinointipäällikkö, HaminaKotka Satama Oy.

Kymenlaakson metsäteollisuus täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Vuonna 1872 perustettiin Verlan ja Inkeroisten puuhiomot, Kymin ja Kuusankosken paperitehtaat sekä Norjan saha Kotkaan. Metsäteollisuus muovasi Kymenlaakson ja sillä on ollut ratkaiseva merkitys myös Kotkan sataman syntyyn.

HaminaKotka Sataman juuret ulottuvat syvälle, sillä tutkimukset viittaavat Haminaan kuuluvan Kuorsalon saaren olleen tunnettu satama- ja pysähdyspaikka jo viikinkien aikaan. Kotkan satama puolestaan syntyi metsäteollisuuden viennin tarpeisiin 1870-luvulla. Sataman syntyyn vaikutti Kotkansaaren käytön salliminen teollisiin tarkoituksiin vuonna 1868. Kotkansaarta ympäröivät vedet olivat tarpeeksi syviä tuolloin käytössä oleville rahtilaivoille, ja sataman sijainti Kymijoen suulla oli erinomainen. Kymijoki mahdollisti tukkien uiton tuotantolaitoksiin Päijänteeltä saakka. Sahoja pystytettiin nopeaan tahtiin Kymijoen suun saariin ja rannoille 1870-luvun alkupuolelta lähtien. 1900-luvun alussa Kymijoen Korkeakoskenhaaran suulla oli kahdeksan sahaa, Korkeakoskella puuhiomo ja sen yhteydessä kartonkitehdas. Lisäksi 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana Kotkansaarelle, Hovinsaarelle ja Hallaan rakennettiin selluloosatehdas. Liikenne lisääntyi nopeasti ja muutamassa vuodessa Kotkan satama nousi sahatavaran vientisatamien kärkijoukkoon Suomessa.

Valmista sahatavaraa ollaan nostamassa trukilla laivaan Kotkan satamassa. Kuva Kanerva, Teuvo,  1960–1969, Lusto - Suomen Metsämuseo, Metsäteollisuus ry:n kokoelma, CCBY 4.0.

Kuvituskuva. Valmista sahatavaraa ollaan nostamassa trukilla laivaan Kotkan satamassa.

Kotkan satama perustettiin nykyisen Kantasataman alueelle vuonna 1871 ja Kotkan kaupunki sen kylkeen muutama vuosi myöhemmin vuonna 1879. Sahateollisuus tarjosi työtä, joten alueelle saapui siirtolaisia sekä Suomesta että ulkomailta ansaitsemaan elantonsa ja samalla rakentamaan uutta kaupunkia. Satamassa tarvittiin paljon työvoimaa, koska kaikki työ tehtiin käsin. Sataman lähikortteleihin sijoittuivat sille tärkeät toiminnot, kuten tulli, pakkahuone, lastausalan toimijat, laivanselvittäjät sekä huolintayritykset ja näiden lisäksi lähiympäristöön hakeutui monet muut yrittäjät ja kauppiaat.

Suuret sahat tuottivat paljon puutavaraa ja alkujaan Kotkan satamasta vietiin vain oman alueen teollisuustuotteita. Kaupungin kehityksen kannalta erittäin tärkeää oli saada aikaan rautatieyhteys valtakunnan rataverkkoon ja Kotkan rata valmistuikin vuonna 1890. Radan valmistuminen antoi sysäyksen myös Haminan syväsataman perustamiselle. Satamatoiminta oli tuolloin keskittynyt Tervasaareen, jossa sijaitsi myös saha, mutta laivojen koon suuretessa tarvittiin Haminaan syväsatama.

Metsäteollisuus vaikutti olennaisesti Kotkan sataman syntyyn ja sillä on edelleenkin hyvin merkittävä rooli nykyisen HaminaKotka sataman toiminnassa. HaminaKotka satama onkin markkinajohtaja Suomen metsäteollisuustuotteiden viennissä. Satama ja metsäteollisuus on ollut ja tulee varmasti myös tulevaisuudessa olemaan keskeinen osa Kotkan-Haminan seudun sekä koko Kymenlaakson identiteettiä.

 

Lähteet

Juhani Saarinen: Miljoonamöljä - Kotkan satama 1871–2008
Elvi Ikonen ym.: Rakennettu ranta - Ruotsinsalmesta Kotkan satamaan
Johanna Enqvist: HAMINA Osa II, Historiallisen ajan muinaisjäännösten inventointi 4.–15.9.2006
https://kymenlaaksonihme.fi/

Kuvalähde

Kuva Teuvo, Kanerva 1960–1969, Lusto - Suomen Metsämuseo, Metsäteollisuus ry:n kokoelma, CCBY 4.0, finna.fi.


Jaa tämä artikkeli
www.kymenlaaksonihme.fi

Kymenlaakson metsäteollisuus täyttää 150 vuotta vuonna 2022. Kymijoen varrelle syntynyt metsäteollisuus muovasi Kymenlaakson ja auttoi nostaman koko Suomen vaurauteen ja maailman tietoisuuteen. Merkkivuotta on syytä juhlistaa koko valtakunnan voimin!

© 2022 kymenlaaksonihme.fi. Oikeudet muutoksiin pidetään.

L Kotka

L Kouvola

L Liitto

L Xamk